Bij een ingegroeide teennagel groeit de rand van de teennagel in het nagelbed van de teen. Het gevolg is irritatie en pijn. Soms komt er ook een ontsteking bij kijken. We spreken dan over een ontstoken teennagel. De huid wordt dik en rood. De ontsteking kan ertoe leiden dat de huid pijn doet, warm wordt en dat er pus uitkomt. De aandoening komt het vaakst voor aan de grote teen.In medische termen wordt zo’n ingegroeide teennagel onychocryptose of unguis incarnatus genoemd.
Een ingegroeide teennagel kan op verschillende manieren ontstaan. Bekende oorzaken zijn:
Aan het bovenstaande lijstje valt je misschien iets op: veel van de oorzaken kun je voorkomen.Om een ingegroeide nagel te voorkomen:
Een ingegroeide teennagel is zeker niet fijn, maar gelukkig goed te behandelen. In sommige gevallen kun je het probleem zelf verhelpen, maar vaak is het verstandig om naar een professional te gaan.
Over het zelf behandelen van een ingegroeide nagel zijn de meningen verdeeld. Het kan een makkelijke oplossing zijn, maar als je het verkeerd aanpakt, kun je het probleem juist erger maken. Doe het daarom alleen zelf als je weet wat je doet.
Wil je het zelf proberen? Schuif dan voorzichtig een copoline gaasje onder de ingegroeide nagel om de nagelrand iets op te hogen. Op die manier groeit je nagel niet in je teen.
Is de ingegroeide teennagel ontstoken? Gebruik deze tips:
Heb je veel last van een ingegroeide teennagel en is deze ontstoken? Dan kun je beter naar een professional, zoals je huisarts gaan. De professional beoordeelt dan wat de beste behandeling is. Soms is een simpele behandeling met een copoline gaasje, rubberen gootje of nagelbeugeltje voldoende. Als de nagel er erger aan toe is, dan kan het zijn dat de huisarts of een chirurg een stuk van de nagel weg moet snijden.